Thursday, August 13, 2009

Klår lillebror upp storebror?

Läste på Birger Schlaug's blogg att han tror att "lillebror" (dvs individer och företag) som är den verkliga faran när det gäller övervakning, istället för storebror staten.

Visst kommer kameror etc att bli mindre, och mikrovågskamerorna som ser genom kläder kommer att bli var mans egendom i ännu högre grad. Detta är ett seriöst hot mot integriteten, och till skillnad mot storebror, antagligen svårare att stoppa, även om man vill.

Skillnaden är dock att individer kan inte bygga heltäckande databaser om människor på samma sätt som stater kan. Visst kommer smygfilmade klipp och samtal läggas ut på nätet. Sökmotorerna kommer att identifiera personerna genom ansiktsigenkänningsalgoritmer, och presentera filmklippen när man söker på de på bilden.

Men storebrors databas riskerar bli värre än något kompromenterande filmklipp. Var du befann dig, när och med vem; allt du läst (online); dina bekanta, jobb, pengar, egendomar; dina privata samtal med flickvännen (och dina ex); dina drömmar; dina skräcker.... allt.

Statens uppgift skall vara att skydda individernas integritet! Hoten är (i prioritetsordning):

1. Främmande nationer. De har inga som helst regler om att lagra information om utländska medborgare. De flesta stormakter bygger sådana databaser idag. Ett hot med detta är bla det lagliga tricket när tex USA registrerar britter och Storbritannien amerikaner eftersom båda länder har lagar mot registrering av egna medborgare. Information byts givetvis vid behov.
2. De egna myndigheterna. Behöver väl knappast utvecklas.
3. Företagen. Om en marknad för personuppgifter (se tex upplysning.nu el dyl) finns, så kommer kommersiella databaser att byggas, och servrarna ställas kanske i något Afrikanskt land där inga integritetslagar gäller.
4. Individer.

Skulle kunna gå in i detalj om punkt 1, tex hur de nya passen med fingeravtryck lagrar avtrycket (eller motsvarande), och sålunda ges ut till alla som scannar ditt pass.

No comments:

Post a Comment